Cauzele insuccesului la FIV cu ovule proprii - Dr Nicolae Papuc

Mergi la continut

Meniu principal:

Cauzele insuccesului la FIV cu ovule proprii

FIV CU OVULE PROPRII

In materie de fertilizare cu ovule donate, exista 12 cauze ale insuccesului care trebuie investigate, identificate si tratate daca sunt descoperite. Procedand astfel cu fiecare cuplu in parte, am ajuns sa avem o rata de succes maxima!

Fara indoiala clinica aleasa trebuie sa aiba un laborator de embriologie de top (conditiile din incubatoare, micromanipulatoarele si mediile de cultura), la fel cum trebuie sa fie de top si profesionalismul embriologului care manipuleaza ovulele, sperma si embrionii, precum si profesionalismul medicului care dirijeaza stimularea ovariana si, in cele din urma realizeaza embriotransferul. LA NOI ACESTE CERINTE SUNT DE CALITATE MAXIMA.
1-ECOGRAFIA
Inainte de orice fertilizare in vitro este neaparat necesara o ecografie amanuntita a uterului si anexelor acestuia (ovar si trompe) pentru a se exclude malformatii ale   uterului si un eventual hidrosalpinx (situatia in care in trompe se poate afla lichid inflamator care se poate scurge in cavitatea uterina impiedicand implantarea embrionilor). Am avut paciente care au facut in alte clinici si 3 FIV uri soldate cu esecuri si in final noi am descoperit prezenta unui hidrosalpinx in ambele trompe.

2-HYSTEROSCOPIA
De multe ori, fara realizarea hysteroscopiei de verificare a cavitatii uterine, intreg demersul poate fi sortit esecului total si sa nu constituie decat o pierdere de timp si bani.ESTE CRUCIAL CA ENDOMETRUL (STRATUL CARE TAPETEAZA CAVITATEA UTERINA SI IN CARE SE IMPLANTEAZA EMBRIONII) SA OFERE SANSE MAXIME DE IMPLANTARE.Se obtin sanse maxime de obtinere a sarcinii  cand endometrul este excelent.Toate posibilele probleme ale cavitatii uterine trebuie prompt identificate de un ochi experimentat si necesita un tratament. In majoritatea cazurilor ,rezolvarea este completa si apoi uterul va oferi sanse maxime de obtinere a unei sarcini.
Exista anumite clinici care sar peste etapa histeroscopiei justificandu-se in fata pacientilor ca astfel “ se castiga timp”…

3-SEROLOGIA INFECTIOASA PENTRU INFECTII CRONICE
Inainte de inceperea tratamentului de obtinere a unei sarcini prin fertilizare in vitro, trebuie de asemenea realizate toate analizele serologice pentru infectii. Atat pacienta beneficiara cat si partenerul acesteia. Prin realizarea lor se exclude riscul de anomalii si infectii transmise la fat precum si cel de avorturi de cauza infectioasa.

4-STIMULAREA ENDOMETRIALA PIPELLE
Un alt factor care sigura cu certitudine o rata superioara de implantare a embrionilor il reprezinta stimularea endometriala cu sonda speciala Pipelle, la momentul oportun, chiar inainte de inceperea tratamentului. Aceasta stimulare, corect facuta, asigura o dezvoltare mai buna a endometrului atat calitativ cat si ca grosime, prin secretare de factori de crestere.

5-DEZVOLTAREA UNUI ENDOMETRU ADECVAT IMPLANTARII
Pentru a se obtine sarcina, este crucial ca endometrul sa aiba calitatea, grosimea si structura normale.
De asemenea, pe parcursul cresterii endometrului, trebuie facute ecografii pentru a se vedea cum se dezvolta endometrul. Cele mai bune sanse de implantare sunt asigurate de un endometru trilaminar de 8-10 mm. Noi realizam cel mai complex tratament endometrial existent la ora actuala care include: estradiol in doze suficiente, vitamine speciale, embrioglue, aspenter, cortizonice.

6-INVESTIGAREA PENTRU TROMBOFILIE
Un capitol aparte in cadrul cauzelor de esec il constituie trombofilia. Aceasta este o tulburare de coagulare care face ca vasele foarte subtiri de sange ale micului embrion sa se astupe cu sange si astfel sa nu se implanteze deloc sau sa se implanteze o perioada scurta dar apoi sa se avorteze. La un momentdat 30-50% din pacientele noastre au fost diagnosticate de noi, in urma analizelor complete, cu trombifilie mai usoara sau mai grava. Tratamentul se realizeaza cu injectii speciale care corecteaza complet trombofilia si ofera sanse maxime de reusita.
Am avut numeroase paciente care nu avusesera niciodata o sarcina pentru ca sufereau de trombofilie au fost nevoite sa recurga FIV dar nici asa nu au doandit sarcina mult dorita pentru ca NU FUSESE ELIMINATA ADEVARATA CAUZA A ESECULUI, adica trombofilia.

7-TRATAMENTUL INFECTIILOR ASIMPTOMATICE EXISTENTE LA NIVELUL UTERULUI
De multe ori in cavitatea uterina si la nivelul colului uterin se gasesc microbi si virusuri care nu dau nici un simptom, dar pot scadea sansele de reusita in implantarea embrionilor. Noi tratam temeinic, inainte de embriotransfer orice posibila infectie cu toate cele 3 tipuri de microbi existenti (bacterii, virusuri si micoplasme)

8-INVESTIGAREA SI TRATAREA AFECTIUNILOR AUTOIMUNE CARE POT SCADEA SANSELE DE REUSITA
O alta cauza de insucces este un raspuns autoimun exagerat al organismului. Cu alte cuvinte, organismul poate produce anticorpi in exces care pot "ataca"embrionul impiedicand implantarea lui. Acest exces de imunitate, nonbenefic pentru embrion, se rezolva cu medicatie adecvata antiinflamatorie si cortizonica si perfuzii imunomodulatoare de tip intralipidic.

9-O cauza aparte de insucces o constituie administrarea incorecta a medicatiei recomandate de medic. De exemplu, am avut o pacienta care, fara sa ne asculte recomandarea, si-a administrat toate medicamentele cu un ceai purgativ care nu permitea absorbtia acestora, iar endometrul cavitatii uterine nu s-a dezvoltat mai deloc.

10- CORECTAREA NIVELULUI DE VITAMINA D
S-a observat statistic ca un deficit de vitamina D in organismul viitoarei mame, poate scadea sansele de reusita. De aceea noi reechilibram din timp nivelul in sange al acestei vitamine.

11-IMPORTANTA SUSTINERII PROGESTERONICE ADECVATE A ENDOMETRULUI  DUPA EMBRIOTRANSFER
Trebuie stiut ca si cei mai buni si avizi de implantare embrioni transferati intrauterin, fara o sustinere adecvata cu progesteron a endometrului, vor muri cu certitudine. Este ca si cum am planta cele mai bune si fertile seminte intr-un sol uscat. Toate semintele vor muri. De aceea, dupa embriotransfer, CEL MAI IMPORTANT LUCRU este sa sa realizeze corecta imbibare cu progesteron al endometrului. Acest lucru se dobandeste numai prin realizarea la nivel sanguin, a unei concentratii suficiente de progesteron care sa nu coboare sub un prag minim binecunoscut de noi.
ATENTIE!Putini medici ginecologi si farmacisti stiu ca, conform ultimelor studii ( confirmate si de experienta noastra) , absorbtia progesteronului atunci cand este administrat doar pe cale vaginala sau orala , este deseori insuficienta.
Solutia este simpla in acest caz. Suplimentarea cu progesteron injectabil.
Am intalnit cupluri care au avut chiar si 3 fertilizari in vitro, la care totul a decurs bine pana la momentul embriotransferului. Apoi insa, si-au administrat doar progesteron vaginal, care insa nu s-a absorbit suficient iar, in cele din urma endometrul nu a fost in stare sa asigure implantarea embrionilor transferati intrauterin.
Noi intotdeauna dozam progesteronul sanguin dupa embriotransfer, la interval de cateva zile intre dozari. In functie de nivelul acestuia ajustam doza administrata injectabil, astfel incat NICIODATA nivelul de progesteron nu scade sub nivelul necesar.

12- INSUFICIENTA OVARIANA. Este singura cauza necorectabila a insuccesului in fertilizarea in vitro cu propriile ovule. Trebuie stiut ca, pentru a se obtine embrioni viabili care sa fie dusi si nascuti la termen, pacienta in cauza trebuie sa produca ovule de calitate. Statisticile arata ca sansa de a obtine si a duce la bun sfarsit o sarcina variaza in functie de varsta femeii in felul urmator:
Varsta femeii care face FIV
<35 ani
35-37 ani
38-39 ani
40-41 ani
42-43 ani
44-45 ani
>45 ani
Posibilitate sarcina la termen
90-99%
75-90%
40-75%
15-40%
5-15%
1-5%
sub 1%
De asemenea trebuie mentionat ca la 5% din femei numarul si calitatea ovulelor scad mai repede decat in tabelul de mai sus, fiind situatii in care la varsta de 35 de ani femeia in cauza sa nu mai produca nici un ovul de calitate si sansele de a duce o sarcina la termen sa fie de sub 1%. Este  fenomenul cunosut sub denumirea de insuficienta ovariana precoce.

TELEFON DE CONTACT NUMAI CU MEDICUL:
dr Nicolae Papuc +40723 620 110
adresa e-mail: dr.nicolaepapuc@gmail.com

Clinica MEDIMALL
 
Inapoi la continut | Inapoi la meniul principal